Ateroskleróza sa nazýva aj kôrnatenie tepien. Ide o proces, pri ktorom steny ciev hrubnú a strácajú svoju pevnosť a ohybnosť. Toto progresívne ochorenie patrí k tým, ktoré pre človeka predstavujú reálne až smrteľné riziko. Cievy sa neustále viac zanášajú  – upchávajú, čím sa zmenšuje och priemer. Upchatá cieva môže spôsobiť infarkt alebo mozgovú príhodu. Je teda viac než zrejmé, že toto ochorenie treba podchytiť čo najskôr. Žena má vyložené nohy na skale.jpg
 
Najčastejšie príčiny ochorenia
Najčastejšou príčinou ochorenia býva vysoký cholesterol. Cholesterol upcháva cievy, čím dochádza k vyššie spomenutým procesom. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí fajčenie, užívanie hormonálnej antikoncepcie a kŕčové žily na nohách. K vzniku a progresu ochorenia prispieva taktiež sedavý spôsob života a nezdravá strava, hlavne mastné jedlá, ktoré spôsobujú zvýšený cholesterol.
 
Ochorenie, ktoré si všimnete príliš neskoro
Problémom je, že toto ochorenie sa nezvykne nijako prejavovať. To, že máte upchané cievy alebo cievu, proste nemáte https://www.zive.cz/poradna/t-mobile-m-platba-je-nam-lito-ale-nemate-pristup-k-teto-sluzbe/sc-20-cq-550258/default.aspx%3Fconsultanswers%3D1 ako spozorovať. Cieva vám nezaklope na dvere, aby vám oznámila, že je v zlom stave. Ak vám ho neodhalí špeciálne vyšetrenie ciev, dozviete sa o ňom, bohužiaľ, až tak, že vám spôsobí vážny zdravotný problém, napríklad infarkt. Ak sa vás teda týka hocktorý zo spomínaných rizikových faktorov, mali by ste chodiť na prehliadky pravidelne. Čo je pravidelne? Aspoň raz za rok.woman-4390426_640.jpg
 
Ako ateroskleróze predchádzať
Asi nie je potrebné špeciálne zdôrazňovať, že prevencia je lepšia ako liečba, čo neplatí  len v prípade aterosklerózy. V prípade tohto konkrétneho ochorenia by ste sa však mali vyvarovať rizikovým faktorom, teda konzumácii nezdravých a mastných jedál, fajčeniu a nič nerobeniu. Pomôžu vám aj rôzne potraviny, ktoré sú vyslovene vhodné na znižovanie zlého cholesterolu. Asi najznámejšími sú morské ryby a plody, rastlinné oleje a orechy. Menej známou potravinou je bryndza, ktorá však musí pochádzať z ekologického poľnohospodárstva a nebyť pasterizovaná.